Azc Prinsenbosch: een plek met een rijke geschiedenis in een modern jasje

Azc Prinsenbosch: een plek met een rijke geschiedenis in een modern jasje

Het azc Prinsenbosch in Gilze en Rijen is gevestigd op een terrein dat ooit diende als militaire basis, maar sinds 1993 is het een opvanglocatie voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met zo’n 1.200 bewoners. Vanaf 2020 is een moderniseringsproject gestart, waarbij alle woongebouwen worden gerenoveerd. Als alles volgens plan verloopt, zal dit omvangrijke project in 2025 worden afgerond. Ook Van Eck Trappen & Kozijnen speelt in opdracht van SPIE een rol in dit speciale project, dat gevestigd is op een locatie met een bijzonder rijke historie.

Het omvangrijke gebied van azc Prinsenbosch staat bevat tientallen hectaren bos waarin vandaag de dag meer dan 40 woon- en kantoorgebouwen staan, die samen een rijksmonument vormen. Kijk je van boven, dan oogt het als een normaal dorp, maar tijdens de oorlog fungeerde deze locatie als militaire basis. De gebouwen zijn destijds strategisch geplaatst in de vorm en stijl van een boerendorp, als camouflage tegen vijandige aanvallen. Sinds 1993 is het azc hier gevestigd en tegenwoordig is het een van de grootste opvanglocaties in Nederland. Een locatie die aan vernieuwing toe was.

Een duurzaam en modern complex

Het complex wordt omgevormd tot een duurzame en moderne omgeving, waar prettig wonen voor gezinnen centraal staat. In vier fasen worden voormalige logiesgebouwen en loodsen aan de zuidzijde herontwikkeld tot moderne woonfaciliteiten. De vernieuwing beoogt meer zelfstandigheid en sociale veiligheid, met heringedeelde woonruimtes, eigen keukens, betere vloeren, meer natuurlijk licht en individuele voordeuren voor verbeterde privacy. Ook wordt er een verduurzamingsslag gemaakt, met onder andere aardgasvrije gebouwen en zonnepanelen op de daken.

Rijke geschiedenis en Duitse architectuur

Prinsenbosch is een bijzonder voorbeeld van Heimatschutz architectuur. Uitgangspunten voor deze architectuurstroming waren een traditionele, lokale bouwstijl met toepassing van industriële bouwmethodes als standaardisering en prefabricage. De gebouwen in Prinsenbosch hebben een landelijke uitstraling, typisch voor een Nederlands dorp. Deze camouflage-aanpak, ook toegepast op andere militaire locaties in Nederland, was in tijden van de oorlog niet ongewoon. Het ontwerp behoudt de karakteristieke architectuur, maar voegt moderne elementen toe voor een aangenamere leefomgeving. Het complex Prinsenbosch hoort samen met de vliegbasis Twente tot de meest compleet bewaarde hiervan. Kenmerkend van de bebouwing is de opzet met slechts één bouwlaag: de begane grond en een zadeldak. De gevels zijn opgebouwd uit bakstenen, maar daaronder gaat niets minder dan een inslagveilige betonnen kern schuil.

Architectenbureau Braaksma & Roos heeft het behoud van de originele architectuur nagestreefd, met een contrast tussen historische en industriële materialen. Vergrote ramen en verbeterde indelingen zullen het comfort voor bewoners vergroten, terwijl de kapverdieping van de gebouwen, die voorheen niet werd bewoond, officieel bewoonbaar worden gemaakt, met hedendaagse dakkappellen. En laat Van Eck Trappen & Kozijnen nou een specialist zijn in het realiseren van – onder andere – dakkappellen.

Toegevoegde waarde Van Eck Trappen & Kozijnen

In opdracht van SPIE Nederland is Van Eck voor dit project verantwoordelijk voor het produceren en leveren van dakkapelkozijnen, buitenkozijnen en binnenkozijnen, verdeeld over verschillende fasen. De dakkapelkozijnen  worden in onze fabriek vanaf de tekening gemaakt en geleverd bij HBL uit Deurne, waar zij de verdere afwerking verzorgen.

Voor de buitenkozijnen geldt dit niet. Deze worden door onze medewerkers per stuk op het project ingemeten alvorens de kozijnen worden uitgetekend en geproduceerd op locatie in Son. Een persoonlijke kracht waarmee Van Eck van toegevoegde waarde is voor onze opdrachtgevers.

Wij zijn bijzonder trots dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren aan de modernisering van het azc Prinsenbosch in Gilze en Rijen. Wij zijn er van overtuigd dat de bewoners zich snel veilig en thuis voelen in hun nieuwe woning.

Naast project azc Prinsenbosch is Van Eck in samenwerking met SPIE Nederland bij meerdere projecten van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betrokken om bestaande gebouwen transformeren naar woonruimtes.