Vader en zoon bij Van Eck: “Over het algemeen zijn wij beide vrij relaxed. Dat moet ook wel als je dit werk doet.”

Vader en zoon bij Van Eck: “Over het algemeen zijn wij beide vrij relaxed. Dat moet ook wel als je dit werk doet.”

Als vader en zoon in één bedrijf samenwerken: het is de droom van menig vader die zijn zoon graag in zijn voetsporen ziet treden. Al zo’n vijf jaar werken Peter en Ziea samen op Ekkersrijt 7402. Vader en zoon én allebei vakmannen bij Van Eck Trappen en Kozijnen in Son.

Peter is 51 jaar en werkt in 2024 12,5 jaar op het pittoreske bedrijventerrein Ekkersrijt. Hij is productieleider van beroep. Ziea (20) nog niet, maar wie weet wat de tijd brengt. Hoe is hij eigenlijk binnengekomen? “Ik wilde altijd al iets met hout doen, want daar kun je alles mee. Ik ben hier in 2019 begonnen via de BBL-opleiding en sinds september 2022 werk ik écht hier. Ik werk op de trappenafdeling, dus ik kom mijn pa niet zo vaak tegen tijdens het werk.”

Tienduizend stappen in Rotterdam

Zoals Lionel Messi bekendstaat op zijn perfect geplaatste vrije trappen, geniet Ziea meer van uitstekend geplaatste houten trappen. Het liefst een beetje uitdagende modellen. “Ik vind het mooi als ik bij een particulier een mooie trap geplaatst heb. Dan heb je veel eer van je werk. Maar ook van een mooi groter project word ik blij. Laatst hadden we een flinke klus in Rotterdam. Moesten we eikenhouten trappen plaatsen op dertien hoog. Sommige delen konden met de lift omhoog, maar niet alles. Ik geloof dat ik die dag de tienduizend stappen wel heb gehaald, ja.”

peter-ziea-van-eck-trappen-kozijnen

Ook Peter verveelt zich niet, al legt hij dagelijks minder kilometers af. “Ik ben vooral druk om alles in de productiehal geordend te krijgen en goed te laten verlopen. We werken met hele moderne machines, maar de robot heeft ook wel ooit kopzorgen. Die neem ik weleens over als ik niet meteen een oplossing heb. Maar over het algemeen ben ik vrij relaxed. Onze Ziea trouwens ook. Dat moet ook wel als je dit werk doet.”

Rap en Metallica

Peter en Ziea zijn allebei uit hetzelfde hout gesneden en beamen dat ze veel overeenkomsten hebben. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zoals de muzieksmaak. Ziea luistert, vooral in zijn sportieve Opel Corsa, graag naar Nederlandstalig of rap. Peter maak je blijer met een stevig chanson van bijvoorbeeld Metallica of AC/DC. Peter: “Maar het is niet daarom dat we niet carpoolen naar het werk, hoor.” Ziea: “Ons pap begint ’s morgens al om 7.00 uur, ik wat later. Hij is dus ook wat eerder klaar met werken en dan moet hij op mij wachten. Gelukkig wonen we vlakbij, in Sint-Oedenrode. Zonder files ben je daar in tien minuten.”

In Sint-Oedenrode – ofwel Rooi – voetbalt Ziea ook. Hij is speler van het Rhode 12. “We hebben wel mensen in het team die iets met een bal kunnen”, vertelt hij. “Maar ook jongens die het van hun werklust moeten hebben.” Helaas valt het met die werklust nogal tegen. Het sterrenensemble van Rhode 12 traint namelijk niet. Toch geven ze elke zondag gas, soms zelfs drie helften. Een knappe prestatie.

Peter probeert elke wedstrijd te gaan kijken. “Daar kan ik echt van genieten. Mijn dochter Siggy voetbalt ook bij Rhode. Ze heeft niet het talent van onze Ziea, maar moet het hebben van hard werken. En ze heeft er veel plezier in.” Precies wat Peter en Ziea ook hebben, bij Van Eck.