Dijckenburgh – Eersel

Op de hoek van de Dijk en de Eikenburg in Eersel, waar eerder horecacentrum De Bolle Jan en ‘t Vierspan zaten, komen appartementen genaamd plan Dijckenburgh. Dit plan is geïnspireerd op het klooster dat ooit verderop op de plek van het gemeentehuis stond. Plan ‘Dijckenburgh’ is tot stand gekomen in overleg met gemeente Eersel, Keeris Architecten, en ontwikkelaar en eigenaar Wim van der Heijden. Bouwbedrijf Boerekamp B.V. uit Bladel is verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan, waar ook Van Eck Trappen & Kozijnen haar inbreng in heeft in de vorm van binnen- en buitenkozijnen.

Het ontwerp van plan Dijckenburgh is geïnspireerd op het oude Sint Jacobusklooster aan de Dijk in Eersel waar nu het gemeentehuis staat. De vader van huidige architect Willem Keeris wilde in de jaren tachtig voorkomen dat het imponerende klooster met een interessante geschiedenis gesloopt zou worden. Daarom is dus dit nieuwe plan op het voormalige klooster geïnspireerd.

De buitengevels worden opgetrokken in schoon metselwerk met een klassieke knipvoeg, de hoekaccenten zijn van beton met profilering, op de schuine dakvlakken komen klassieke natuurleien en de dakkapellen zijn voorzien van gepatineerd zinkwerk. Aan de kant van de Dijk bestaat het gebouw uit twee lagen met een kap, richting het gemeentehuis is er een vierde laag.

De vier sociale huurappartementen met voordeur en berging op de begane grond zijn georiënteerd op de straat. De buitenruimte zit in de voortuin. De zes luxe koopappartementen op de verdieping maken gebruik van een terug liggende hoofdentree en centrale hal met lift. De buitenruimtes van die appartementen zijn zo gesitueerd dat ze helemaal privé zijn.

Duurzaam gebouw

Het wordt een energieneutraal, duurzaam en levensbestendig gebouw met uitstekende isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De platte daken waar de bewoners op kijken, krijgen een mos-sedum-dak, de daken die alleen de zon kan zien, krijgen zonnepanelen.

In het gebouw zijn onlangs 159 kozijnen verwerkt, verdeeld over 83 buitenkozijnen van Mahonie en 76 binnenkozijnen, bestaande uit Mahonie en Southern Pine. Naar verwachting vindt de oplevering eind 2022, begin 2023 plaats.

Category
kozijnen