Talentvolle trappenspecialist Tim Moonen heeft de weg omhoog gevonden

Talentvolle trappenspecialist Tim Moonen heeft de weg omhoog gevonden

Wat is de overeenkomst tussen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Tim Moonen? Het correcte antwoord: ze hebben alle drie een perfecte trap in huis. Laatstgenoemde laat dat alleen niet zien in de grootste stadions van Europa, maar wel op een andere fijne plek: in de montagehal van Van Eck Trappen en Kozijnen. De jonge vakman vertelt over zijn passie.

In juli wordt hij 24, Tim Moonen. De leeftijd waarop voetballers hun top naderen. Zelf kan hij ook een aardig balletje trappen. Als verdedigende, van gezelligheid houdende middenvelder van het tweede elftal van vv Riethoven verslindt hij wekelijks heel wat meters en biertjes. Door dat eerste is hij behoorlijk fit en dat komt hem in zijn werk bij Van Eck goed van pas, want Tim heeft niet bepaald een rustige kantoorbaan: doordeweeks is de gevreesde halfspeler een frezende vakman.

Zelf heeft de Riethovenaar de weg naar de top intussen al gevonden. “Ik werk hier alweer een jaar of zes”, vertelt hij aan de riante en ruwe eikenhouten tafel in de showroom van Van Eck. “Ik werkte eerst bij kleinere timmerbedrijven, die qua omvang en machinepark niet echt te vergelijken zijn met Van Eck.”

Via de BosMti Groep, dat gemotiveerde studenten opleidt tot bekwame medewerkers in onder meer de timmerindustrie, kwam Tim bij Van Eck terecht. “Dat was vanuit een BBL-opleiding: één dag per week naar school en vier dagen werken. Mijn eerste indruk was heel positief. Ik begon op de kozijnenafdeling. Kozijnen, ramen en deuren frezen en afwerken. Zo ben ik in het vak gerold.”

van-eck-trappen-en-kozijnen-tim-moonen

Klik

Niet lang na Tim volgde nóg een Riethovenaar: directeur Hans Tholen. “Ik kende Hans al”, vertelt Tim. “Riethoven is niet zo groot en we zijn allebei nogal actief binnen het dorp. Hans binnen de carnavalsvereniging en ik bij de voetbalclub. Ik durf wel te zeggen dat we meteen een klik hadden toen Hans hier kwam. Hij heeft ook veel veranderd binnen Van Eck: Hans zorgde dat er nieuwe machines kwamen en dat de productieruimte werd uitgebreid.”

Dat zorgde er ook voor dat het werk van Tim – die inmiddels op de trappenafdeling werkt – makkelijker werd. Sinds kort werkt hij met de nieuwe freesmachine, een onvervalste Biesse. “Die machine kan alles. Je kunt er alle onderdelen van de trap op maat mee frezen. Inkrozingen, treden, verbindingen: echt alles. Het was best lastig om die nieuwe machine te leren kennen, maar het zorgt wel dat we beter kunnen produceren. Constante kwaliteit; we weten van tevoren wat eruit komt.”

tekst gaat verder onder de foto

van-eck-trappen-en-kozijnen-tim-moonen

Eer van je werk

Je hoeft niet lang tegenover Tim te zitten om te merken dat hij van zijn werk houdt. “Ik geniet ervan als ik een mooi product zie groeien; om iets van het begin tot het einde te maken. Zodat je precies weet hoe iets in elkaar zit. Het liefst plaats ik de trappen die ik maak zelf bij de klant. Dan heb je pas écht eer van je werk.”

Ook al werkt Tim al een half dozijn jaren in Son; uitgekeken is hij er voorlopig nog niet. “Ik heb hier al veel verschillende dingen gedaan, dus eentonig is het nooit geweest. Ik heb mezelf ook wel aardig opgewerkt hier. Die kans gaf Van Eck me, maar je moet het natuurlijk wel zelf verdienen. Hoe? Door je te verdiepen in je vak, interesse te tonen en soms een beetje geduld te hebben. Dan kun je hier alle kansen krijgen. Dat is ook meteen de tip die ik aan jonge vakmensen zou willen geven. Ga ervoor en dan kun je er echt iets moois van maken.”

Treedje hoger

Hans is meer dan tevreden over zijn jongere dorpsgenoot – zoals hij merkbaar blij is met al zijn vakbekwame medewerkers. “Tim is echt een jongen die trots is op zijn vak en dat uitstraalt. Een jonge vakman die van het ambacht houdt, het hout wil kunnen ruiken en eer wil hebben van zijn werk; mooie dingen wil maken. Ouderwets vakwerk leveren, met nieuwe technieken. Hij wil met zijn handen iets maken. Hij heeft zich op een fantastische manier ontwikkeld. Tim heeft steeds een treedje hoger gezet, om maar in traptermen te blijven.”

Ook al zijn krachten als Tim niet gemakkelijk te vinden; Hans hoopt dat er nieuwe mensen met vergelijkbare kwaliteiten aan boord komen. “Gemotiveerde leerling-timmermannen die laten zien dat ze het vak willen leren, krijgen alle ruimte van ons om zich door te ontwikkelen. Ze zijn bij ons welkom en we nemen ze graag mee in de nieuwe manier van het timmeren. Zo proberen we een stabiele toekomst op te bouwen, zowel voor hen als voor ons. Zij krijgen bij ons de kans op een prachtige baan en wij bouwen aan een stukje continuïteit. Voor iedereen goed, toch?”

van-eck-trappen-en-kozijnen-tim-moonen

Wil jij ook deel uitmaken van ons team? Bekijk dan eens onze vacatures: werkvoorbereider of medewerker voormontage. Natuurlijk kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen met onze directeur Hans Tholen om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor goede vakmensen staat de deur namelijk altijd open!