Aaron Uijtjens: productievoorbereider in de vorm van zijn leven

Aaron Uijtjens: productievoorbereider in de vorm van zijn leven

Met ruim dertig jaar trouwe dienst behoort Aaron Uijtjens tot de inventaris van Van Eck Trappen en Kozijnen. Door de jaren heen zag hij de timmerfabriek flink veranderen. Zelf is de productievoorbereider ook behoorlijk veranderd, al had hij daar geen drie decennia voor nodig. In een jaar tijd nam hij afscheid van heel wat lichaamsgewicht. Net als het productieproces van zijn werkgever is de geboren Eindhovenaar nu behoorlijk gestroomlijnd.

Ben je al een jaar of langer niet bij de fabriek van Van Eck op het Sonse industriewalhalla Ekkersrijt geweest? Dan is het niet vreemd als je je opnieuw voorstelt aan Aaron Uijtjens (53). Sinds juli 2021 is hij 25 kilo lichter. We hopen dan ook niet dat hij in dit tempo doorgaat met afvallen, want dan moeten we over vier jaar zoek naar een nieuwe Aaron. En gezien zijn essentiële rol binnen de organisatie, kunnen we dat niet gebruiken. Hij is namelijk een belangrijk spil binnen Van Eck Trappen en Kozijnen.

aaron-uijtjens-van-eck-trappen-kozijnen

Grote familie

Aaron is één van de oudgedienden van Van Eck. “Ik begon hier in 1991. Ik kwam van de kunstacademie, maar ik wist daarna niet goed wat ik moest doen. Daarom ging ik hier aan de slag, als jonge jongen. Ik weet nog dat ik de sfeer meteen super vond. In de weekenden ging ik met een groep collega’s op stap. Het voelde als een grote familie. Dat was ik in Eindhoven, waar ik ben opgegroeid, helemaal niet gewend.”

“Als je iets écht wilt, kun je bijna alles. En ik wilde heel graag slagen bij Van Eck.”

“In het begin deed ik de klusjes die bijna elke nieuwkomer moet doen. Timmeren, glaslatjes zagen, lijm van kozijnen krabben, dat soort dingen. Eigenaar Hein van Eck wilde dat ik de avondschool ging doen, om het vak écht te leren. Dat heb ik wel gedaan, maar ik heb het meeste toch in de praktijk geleerd. Als je iets écht wilt, kun je bijna alles. En ik wilde heel graag slagen bij Van Eck.”

Investeren

En geslaagd is hij! Het takenpakket van Aaron is door de jaren heen wel verschillende keren veranderd. “Ik heb alles wel gedaan binnen het bedrijf. Praktische en operationele zaken kan ik bijna met mijn ogen dicht. In mijn functie ben ik de verbindingsspeler tussen de lopende processen en afdelingen binnen de organisatie. “Ik vul planningen in, regel het transport en zorg voor verf en voorraad, zodat mijn collega’s in de fabriek niet misgrijpen. Ook controleer ik de kwaliteit van onze producten. En beheer ik de klachtenregistratie. Als er een keer iets niet naar wens is, los ik dat in overleg met de klant en onze afdeling Productie op”, zo vat hij zijn voornaamste werkzaamheden samen. Dat is een mooie en interessante uitdaging. En een belangrijke. Aaron is sinds zijn komst ruim dertig jaar geleden uitgegroeid tot een belangrijke schakel binnen de organisatiestructuur van Van Eck Trappen & Kozijnen.

“Ons machinepark is van de bovenste plank, om maar in houttermen te blijven.”

Dertig jaar waarin Aaron de timmerfabriek flink zag veranderen. “In het begin werd er op kleine schaal geproduceerd. Nu gaat het er superprofessioneel aan toe. Het is nu een serieuze fabriek, met een gestroomlijnd productieproces. Dat hebben we ook te danken aan de BanGroep, die in Van Eck wilde investeren. Ons machinepark is van de bovenste plank, om maar in houttermen te blijven.

Het valt Aaron op dat er niet alleen veel tijd en energie wordt gestoken in het productieproces, maar ook in de collega’s en de jeugd. “Als productiebedrijf móét je ook serieus investeren in de jeugd. Dat is echt de toekomst. Zij krijgen binnen Van Eck de kans op een prachtige baan in de houtwereld en wij bouwen tegelijkertijd aan een stukje continuïteit. Een win-win situatie.”

Mindfulness

Naast fanatiek sporten doet Aaron ook aan een vorm van mindfulness, al heeft het die naam niet. Zijn geheim voor een kalme geest: sleutelen. “Ik heb jaren geleden een Ford F100 gekocht, een pick-up uit 1970. Elke woensdag ging ik een paar uur eraan sleutelen. In zes jaar heb ik de wagen helemaal opgeknapt, samen met een maat van me die een eigen werkplaats heeft. Ik hoefde alleen de onderdelen te betalen, dus ik sta bij hem in het krijt. Om de schuld in te lossen, help ik hém nu elke woensdag. Ik ben helemaal niet technisch, maar ik vind het mooi om met mijn handen iets te maken. Het is bijna therapeutisch.”

Nieuwe generatie

Wellicht staat de nieuwe generatie Uijtjens al klaar voor een lang avontuur bij Van Eck; Aarons tienerzonen maken deel uit van de zaterdagse schoonmaakploeg. “Ik breng ze altijd naar de fabriek. En als ik hier dan toch ben, kan ik meteen wat werk afmaken. Niemand die het van me verlangt, maar ik vind het fijn om de puntjes op de i te zetten. Dat geeft me rust.” En dat is vast een welkome afwisseling met alle actie in zijn bewogen nieuwe leven.

Heb jij ook interesse om net als Aaron te slagen bij Van Eck Trappen & Kozijnen? Bekijk dan eens de vacature allround montagemedewerker of stuur een open sollicitatie naar onze HR collega Tessa Mom via sollicitatie@bangroep.com!

aaron-uijtjens-van-eck-trappen-kozijnen-son