Medewerkers Van Eck Trappen en Kozijnen poseren voor ambachtelijke fotoshoot

Medewerkers Van Eck Trappen en Kozijnen poseren voor ambachtelijke fotoshoot

Onze collega’s die in de fabriek van Van Eck Trappen en Kozijnen werken, zijn voornamelijk ambachtslieden die niet iedere dag voor de camera staan. Toch was een aantal van hen eerder dit najaar best bereid om een uitzondering te maken. Als echte modellen poseerden ze voor de camera van fotograaf Wilbert Maximus.

Wilbert komt uit Son en Breugel en wij weten uit ervaring dat daar veel moois vandaan komt. Hij is alweer een jaar of vijftien fotograaf. En of het nu om portretfoto’s, trouwfoto’s, evenementfotografie of iets heel anders gaat: Wilbert schiet altijd met scherp. Zijn prijzenkast in intussen zó goed gevuld dat een toekomstige uitbreiding van zijn woning vermoedelijk hard nodig is om al zijn awards een plekje te kunnen geven.

Ambachten

Om nóg betere foto’s te kunnen maken, volgt Wilbert de opleiding Beeldcreatie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. “Een recente opdracht bestond uit het maken van een serie. Er moesten herhalende elementen naar voren komen in de fotoserie waarbij we ons moesten beperken tot het vakgebied ‘ambachten’. De serie moest uit vijf verschillende ambachten bestaan, allemaal in eenzelfde stijl zodat herhaling duidelijk wordt”, vertelt hij.

Eén van de door Wilbert gekozen ambachten was ‘houtbewerking’ en dat bracht de beeldkunstenaar natuurlijk bij Van Eck. “In mijn eigen dorp kent iedereen Van Eck. Ik benaderde directeur Hans Tholen en hij reageerde direct positief op de vraag of ik foto’s mocht maken.”

Harde werkers

De fotoapparatuur eenmaal geïnstalleerd wachtte Wilbert nog een flinke uitdaging. De medewerkers van Van Eck hebben namelijk de eigenschap om hard te werken en flink te bewegen. “Het vergde wat geduld en communicatie met de medewerkers, zodat ik ook wist wat ze van plan waren. Ze waren vaak sneller met hun werk dan ik met mijn lichtopstelling”, blikt onze dorpsgenoot terug.

Uiteindelijk kwam alles goed. Wilbert schoot – letterlijk – aan de lopende band World Press Photo Contest-waardige kunstwerkjes van onze medewerkers. Geen kiekjes, maar fraaie platen waarin hij op subtiele wijze gebruikmaakt van de aan- en afwezigheid van licht. Eén ding was snel duidelijk: Wilbert is een ambachtelijk vakman die uit het juiste hout gesneden is. Hij levert vakwerk uit Son en Breugel. En daarin lijken hij en Van Eck best een beetje op elkaar, toch?