‘Alleen kunnen we niks’

‘Alleen kunnen we niks’

Jos Dielissen, bouwtechnisch expert van de KnaapenGroep, is bezig aan zijn afscheidstournee. Hij gaat bijna met pensioen; tot de bouwvak werkt hij halve dagen om lopende zaken af te ronden. En om nog een laatste keer langs te gaan bij partners waarmee hij in zijn loopbaan prettig samenwerkte. Blijkbaar rekent Jos ook Van Eck Trappen en Kozijnen daartoe, want vanmorgen kwam hij in Son op bezoek.

Aan de grote eikenhouten tafel in de showroom van Van Eck, de koffie net ingeschonken, passeert Jos’ carrière nog even de revue. “In 1991 ben ik bij KnaapenGroep in dienst gekomen, als projectleider. Vijftien jaar geleden kreeg ik een andere rol: ik ben toen meer richting  het voortraject van onze projecten opgeschoven. We merkten dat er best wel een gat zat tussen werkvoorbereiding en uitvoering. Die functie ben ik gaan uitvoeren. De inhoud mocht ik van Pieter Knaapen, onze oud-directeur die vorig jaar helaas is overleden, grotendeels zelf bepalen, want er stond nog weinig vast. De functienaam werd technisch expert; zo staat het ook op mijn kaartje. Een prima naam!”

In zijn nieuwe functie zocht Jos snel de samenwerking op. Binnen, maar ook zeker buiten het bedrijf. “We hadden – en hebben natuurlijk nog steeds – goede partijen nodig om te kunnen leveren wat is afgesproken. Dus dan ga je op zoek naar partners waarmee het klikt. Partners noem ik ze, geen onderaannemers. Partners zijn gelijkwaardig en zijn voor elkaar belangrijk. Die term dekt de lading beter dan wanner je spreekt van onderaannemers.”

Elkaar iets gunnen

Over de samenwerking met Van Eck kan Jos kort zijn. “Er was al meteen in het begin een match, en dat is altijd zo gebleven. Het is belangrijk dat je elkaar iets gunt en dat je je aan de afspraken houdt. Ik heb altijd veel vertrouwen in Van Eck gehad en heb sterk het gevoel dat dat wederzijds is.”

“En je moet eerlijk en duidelijk zijn”, vervolgt de bijna-pensionaris, “ook al betekent dat dat je een keer nee moet verkopen. Soms kún je een werk gewoon niet maken, omdat het niet in te plannen is, of omdat het werk niet goed bij je past. Ik snap dat; ga dan ook echt mijn zin niet doordrijven. Je moet verder kunnen kijken dan het project waarmee je bezig bent. Een goede langetermijnrelatie onderhouden vind ik veel belangrijker. Van Eck denkt er precies hetzelfde over. Daarnaast dachten ze altijd met ons mee en werkten ze altijd oplossingsgericht als er een keer iets niet helemaal goed was gegaan. Geen gezeur, maar gewoon regelen. Dat heb ik als buitengewoon prettig ervaren.”

Weddenschapjes

Jos zit op deze zonnige Sonse morgen duidelijk op zijn praatstoel. Maar gevraagd naar een leuke herinnering, gunt hij zichzelf toch even bedenktijd. Daarna: “Met Jan Donker en Frank Timmermans heb ik weleens wat weddenschapjes afgesloten, bijvoorbeeld met een berg gehaktballen als inzet. Jan is Feyenoorder, Frank Ajacied en daar maken ze niet bepaald een geheim van. Ik ben voor PSV. De laatste keer ging het erover wie er kampioen zou worden en natuurlijk werd PSV dat in het bewuste jaar. Ik hoefde toen in elk geval geen lunchtrommeltje mee te nemen naar mijn werk.”

Tijd voor een tweede kopje koffie is er nog net. Daarna moet Jos verder. Hij heeft in 28 jaar bij de Knaapen Groep veel relaties opgebouwd en wil nog meer mensen gedag zeggen. Hij vertrekt uit Son, maar laat mooie woorden achter. “Ik hoop dat de relatie tussen KnaapenGroep en Van Eck zo goed blijft, want we hebben elkaar keihard nodig om mooie dingen te kunnen maken. Alleen kunnen we niks!”

Jos, hartelijk dank voor de prettige samenwerking en het allerbeste!